Gå til hovedindhold

Øjets dag – i år den 12. oktober


 

Øjets dag, eller World Sight Day, afholdes hvert år den anden torsdag i oktober. Dagen holdes over hele verden for at øge bevidstheden om blindhed og synsnedsættelse som store internationale folkesundhedsproblemer og for at fremhæve vigtigheden af ​​god øjenpleje.

 

Verdens befolkning bliver ældre, og folk lever længere. Med dette følger også øgede aldersrelaterede syns-problemer, der kan føre til blindhed, såsom grå stær, makuladegeneration og glaukom. Nogle tilstande kan behandles eller helbredes, og rettidig øjenpleje kan ofte forsinke eller reducere virkningerne af sygdomme på synet. Dette er af afgørende betydning for den syges oplevede livskvalitet, da synet ofte angives som vores mest dominerende sans. I 2020 blev antallet af synshandicappede på verdensplan anslået til 596 millioner og antallet af blinde til 43 millioner. De tilsvarende tal i 2050 skønnes at stige til hele 895 millioner synshandicappede og 61 millioner blinde.* Dette viser yderligere, hvor vigtigt det er med nødvendig øjenpleje for en stadig større gruppe mennesker og dermed også vigtigheden af ​​at være opmærksom på Øjets dag! 

 

LVI forhandler et bredt udvalg af hjælpemidler til både svagsynede og blinde. På vores hjemmeside kan du læse mere om LVI og vores udvalg af synshjælpemidler.

 

*Burton et al., The Lancet Global Health, 2021, The Lancet, 9:e 489-551.

 

Billede af et øje med teksten #worldsightday